Korsetten genom historien

Korsetten är ett klädesplagg som följt främst kvinnligt mode sen många hundra år tillbaka. Dess aktualitet har gått i perioder men idag anser många att korsetten är ett måste för en trendig garderob.

Olika funktioner för olika kön

Även män bar korsetter genom historien, då som ett sätt att stärka ryggen och förbättra personers hållning eftersom en rak och stolt hållning var eftersökt. Korsetten framhäver en smal midja i kontrast med byst och höfter, vilket alltid varit ett framstående mål med mode. För kvinnor var korsetten därför i första hand ett modeval för att accentuera den eftertraktade timglas-figuren.

Hur du kan bära en korsett

Traditionellt sett har man dolt korsetten under andra kläder, med syftet att verka utan att synas. Idag är det istället populärt att bära de utanför kläder eller som en ensamstående topp, vilket lett till produktionen av mer dekorativa korsetter. De tillverkas nu av material som spets och satin vilket skapar ett sensuellt och moderiktigt plagg.

Utvecklad produktion

Förr var processen för att tillverka kläder tidskrävande och avancerad, särskilt för ett så strukturerat plagg som en korsett. Däremot, kan vi som mycket annat nu massproducera korsetter vilket gjort de mer tillgängliga för allmänheten. De finns nu att handla på nätet i stor variation med personliga eller generella mått.