Snygg och varm under vintern

Vintern bjuder alltid på nya utmaningar vad gäller kläderna. Men att hålla sig både snygg och varm behöver inte vara ett stort problem så länge man vet vad man håller på med.

Ett vanligt misstag vad gäller vinterkläderna är att förlita sig nästan enbart på ytterrocken att hålla värmen. Detta slutar sällan lyckligt. Det händer lätt att man varierar mellan varm och svetting eller kall och frusen. Och det är inte ovanligt att gå från den första till den andra. Vilket är fullt naturligt då svetten avdunstar och tar med sig värmen från huden.

Vad man behöver är kläder som klarar av att transportera bort fukt från huden så den får avdunsta utan att stjäla kroppsvärmen. Och genom att använda flera sådana lager får man ett större utbud av snygga kläder samtidigt som man håller sig varm. Det är som man säger "win win".

Normalt sett talar man om tre olika lager:

  • Det första lagret ska sitta tight mot kroppen och förhindra att kall luft tar sig in.
  • Det andra lagret ska isolera kroppen. Ju tjockare material desto bättre isoleringsförmåga.
  • Det tredje lagret ska skydda från vind och väta. Men också kunna släppa ut fuktig luft.

På så sätt behöver man inte den tjockaste möjliga vinterrocken för att kunna hålla värmen. Alla lager arbetar helt enkelt tillsammans för att hålla värmen. Är det riktigt kallt ute är det lager nummer två man vill satsa på att förbättra, eller kanske till och med ta på sig två av.

Ett ytterligare tips man kan dra nytta av under vintern är att skaffa sig ett par stiliga solglasögon. Solen är ofta närmare ögonhöjd under vinter och med all vit snö som reflekterar ljuset kan det bli väldigt påfrestande för ögonen att vara ute över en längre tid.