Sticka dina egna kläder

Att sticka är ett roligt nöje som lätt kan förenas med att titta på tv, slappna av framför brasan eller ute i trädgården en härlig sommardag. Att sticka behöver inte alls vara svårt och är något som alla kan lära sig. Nu för tiden finns det gott om instruktionsfilmer på nätet som låter vem som helst lära sig att sticka, både strumpor och tröjor. Något att tänka på är att börja sticka lite enklare saker och avancera till en tröja eller kofta lite längre fram. Att börja med en liten filt eller halsduk är perfekt för att jobba upp en bra teknik och lära sig olika maskor.

Välj ett snyggt garn

När du stickar är garnet precis lika viktigt som tekniken du använder. Beroende på vad du vill sticka är det viktigt att välja rätt och snyggt garn. Vill du sticka raggsockor som värmer är ull ett perfekt material medan en babyfilt helst stickas med ett mjukt bomullsgarn. Även färger är roliga att leka med, när du är nybörjare så är en och samma färg det enklaste sättet, när du blir lite mer van kan det vara roligt att bryta av och lägga in flera olika färger i din stickning. Förutom att välja ett bra garn är det en fördel att använda bra stickor.

Stickor för olika stickningar

När du stickar är det viktigt att fundera över vilka stickor du ska använda, det som krävs hittar du här. Om du stickar en halsduk som innebär att du stickar fram och tillbaka ska du använda vanliga stickor. Om du däremot stickar något runt så som en tröja så är rundstickor bäst. Dessa låter dig nämligen sticka runt i en ring och innebär att du slipper sy ihop framsidan och baksidan av tröjan när du stickat färdigt. Stickorna finns i både metall och trä, välj det material som du trivs bäst med. Metallstickor glider bra över garnet men kan bli lite kallt när du stickar.